středa 20. listopadu 2013

Minireport: Les Éjectés, 19.11.2013, Velbloud ČB

 Někdy na začátku měsíce jsem se náhodou podíval na program Blouda a narazil na Ejectes. To je Francouzská kapela, která hraje hlavně rocksteady reggae a nejen ve Francii jsou legendou.

 Takže jsem se včera celkem nemohl dočkat večera a když padla půl devátá, tak jsme vyrazili směr Velbloud.

 U vstupu jsme zaplatili 50 kč, což je bezpochyby super cena, pozdravili se se známými tvářemi, a dali si na baru pivo. Kapela začala hrát zhruba po další půl hodině, takže pár minut po devátý. Začali celkem volně a asi po třetím skoro až jazzovém songu jsem se začínal mírně nudit. Ale pak začali hrát starší songy, a pomalé reggae prokládali rychlými ska, nebo i punk rockovými peckami.

 Lidi pařili, atmosféra v rámci možností skvělá, zvuk parádní. Po cca hodině už to byla parádně rozjetá směska různých stylů, zaznělo spoustu coverů od Clash, Rolling Stones a dalších, některé jsem ani zpočátku nepoznal jak byli upravené. Muzikanti celou dobu hráli parádně a asi po hodině a půl si dali na "pět minut" pauzu.

 Po přestávce pokračovali v nastoupeném kursu a švihali jednu pecku za druhou, přidávali i víc punkových coverů. To jim vydrželo asi tři čtvrtě hodinky, pak dali pár pomalejších songů a pak konec. Přídavky nebyli.

 My jsme dopili svá pivka a kolem půlnoci odešli domů. Takhle parádní koncert jsem už dlouho nezažil. Aspoň po hudební stránce.

 Je tady totiž věc, která mě nesmírně nasírá. Dohromady nás tam totiž i s kapelou, barmany a zvukařem bylo cca 20(!). A z toho byla minimálně třetina zřejmě Francouzů ze zdejší pobočky Fr. Aliance, která koncert pořádala. Kde byli všichni ti rádoby rudeboys a skinheads, ale i různí rastamani a jiní hipíci? Kdyby se tahle akce konala kolem roku 2000, tak je to na sále v Sokolovně nebo v armáďáku a přišlo by tam těch lidí tisíc.

 No nic, tak to prostě je, ale když nám hned za prdelí hraje jedna z nejlepších kapel svýho žánru za padesát kaček a nikdo nepřijde, tak je pak dost směšný poslouchat kecy o tom jak jsou Budějce mrtvý město a nic se tu neděje. Kokoti.